Szeretne Ön kevesebb, mint 60 Ft/km üzemanyagköltséggel szállítani?

Szeretne Ön 60 Ft/km autópálya díjat megspórolni?

Mindezt megteheti, ha LNG hajtású kamionra vált!

Az LNG üzemanyag és a vele hajtott teherautók vitathatatlan sikere a környezetvédelem mellett a kedvező gazdasági feltételeken alapul. A professzionális járműflotta üzemeltetőket mindenekelőtt a teljes költségrendszer érdekli, melyben a járműtulajdonlás mellett az üzemanyag, az útdíjak, a karbantartás és természetesen a munkaerő költségek összessége szerepel.

 Az LNG üzemű járművek jelenleg még a dízeleknél magasabb beszerzési áron vásárolhatók meg, ennek enyhítésére azonban számos európai tagállamban 12-20 ezer eurónyi beszerzéstámogatással, vagy adó visszaigénylés lehetőségével ösztönzik a dízelekről a gázos járművekre való átállást. A tisztán gázzal hajtott járművek szervizelése is egyszerűbb, hiszen a tiszta üzemanyagból eredően motorban nincs lerakódás, emiatt nem csökken a teljesítmény. Az előírásoknál jelentősen kedvezőbb kipufogógázok eléréséhez a tisztán gázzal üzemelő járművek nem igénylik a bonyolult AdBlue adalékkal üzemelő SCR katalizátort, sem a részecskeszűrőt, ebből kifolyólag azok karbantartása, cseréje sem fog bekövetkezni.

A gázüzemű járművek kedvezőbb tulajdonlási számítása alapvetően az üzemanyagköltségből ered. Ez könnyen megérthető, hiszen a földgáz – melyet a járművek a kitermelő által szállított, változatlan formában használnak – a szén után a legkedvezőbb áru energiahordozó a világon. A kőolaj alapú árazástól elváló kereskedelemnek köszönhetően, ha szezonális hatásoktól nem is teljes mértékben független, de a jelentős kínálati piac hatása miatt mindenképp stabil és előre kiszámítható gáz árazásra lehet számítani. Ez a flottaüzemeltetők számára egy kedvező feltételrendszert teremt Európa minden töltőállomásán.

Habár Európa tagállamai eltérő mértékben ösztönzik az LNG és a CNG üzemanyagok elterjedését, jellemző azonban, hogy nullát, vagy a magyarországinál alacsonyabb jövedéki adó kulcsokat érvényesítenek az LNG üzemanyagokra. A töltőállomások így biztosítani képesek az LNG járművek beszerzésének gyors megtérülését. Kivétel Németország, ahol a nálunk alkalmazott jövedéki adó kulcsnál magasabb érvényesül az LNG üzemanyagokra, azonban a beszerzés támogató 12 ezer eurónyi hozzájárulás mellett az autópályákon útdíjmentességet élveznek a gázüzemű járművek. Ez a legkedvezőbb Euro VI besorolású dízelekkel szemben is 18,7 cent kilométerenkénti megtakarítást jelent.

A német autópályadíj mentessége 2023 végéig szól az LNG hajtású nehézgépjárművek számára

Az elméleti számításokat igazoló gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy a tisztán gázzal üzemelő kamionokba mintegy 15 százalékkal kevesebb LNG-t kell tankolni kilóban mérve, mint az azonos feladatot végző dízel járműbe gázolaj literjét. A 15 %-on felül, az LNG ára egész Európában kedvezőbb a gázolaj áránál, természetesen attól függően, milyen közel található a töltőállomás az LNG forrásához, rendszerint az LNG import terminálhoz, valamint ez függ az alkalmazott jövedéki adó kulcstól is.

Magyarországon Szigetszentmiklósnál nyílt meg az első LNG töltőállomás és annak ellenére, hogy az LNG-t csak jelentős távolságból lehet ideszállítani, határozottan kedvezőbb üzemanyagköltséget biztosít ügyfelei számára. Ezt fejezi ki a GLE, vagyis a gázolaj liter egyenérték is, mely szám az energia alapon hasonlítja az LNG árát a gázolajéhoz. Amikor például az LNG árának GLE megfelelője 243 Ft és ezzel egyidőben a gázolaj átlagára 396 Ft/l, akkor a flottaüzemeltető számára kb. 39 százalék üzemanyagköltség megtakarítást eredményez az LNG jármű. Ráadásul egész Európában az árak nagyon ritkán változnak, ebből kifolyólag könnyen tervezhetővé válik az üzemanyag költségkeret.

LNG töltőállomás Szigetszentmiklóson

A PAN-LNG Projekt megvalósításának célja további töltőállomások nyitása és ezeket a töltőállomásokat a Magyarországon felépülő LNG cseppfolyósító üzemből üzemanyaggal való ellátása. A cél természetesen a lehető legkedvezőbb áru üzemanyag biztosítása a közlekedés számára.

Ön is szeretné csökkenteni flotta költségeit?

Az LNG.hu Engineering Kft. segít kiszámítani, mekkora megtakarítást eredményezhet az Önök vállalkozásának a gázüzemre való átállás. Abban is segítségére lehetünk, hogy amennyiben mindkettő elérhető az Önöknek szükséges kategóriában, akkor a CNG, vagy az LNG járművet érdemes választania.

Kérje segítségünket, egyedi ajánlatunkat még ma!

Hívja Domanovszky Henriket a +36-70-396-7502-es számon, vagy küldjön egy levelet a domanovszky@lng.hu email címre!